Direktlänk till inlägg 13 december 2010

ADHD myter å fakta

Av åsa - 13 december 2010 19:04

ADHD: myter och fakta Det finns många historier och åsikter om ADHD. Ta reda på vad som är myt och vad som är fakta.


Myt: “ADHD är bara en diagnos, som läkare använder allt mer när det gäller besvärliga barn.” Fakta: ADHD har varit ett erkänt funktionshinder i mer än 50 år. Eftersom läkarna fått ökad kunskap om funktionshindret och lättare kan identifiera den, har ADHD-diagnoser dock blivit vanligare än tidigare. I USA diagnostiseras ADHD hos 3–5 % av befolkningen varje år.


Myt: ”Min blyga, dagdrömmande dotter kan omöjligen ha ADHD! Jag trodde att det bara drabbade hyperaktiva småpojkar.” Fakta: ADHD drabbar både män och kvinnor men sannolikheten är 2–3 gånger större att pojkar får diagnosen ADHD än att flickor får den. Flickor kan ha mindre impulsivt eller hyperaktivt beteende än pojkar, men detta betyder inte att ADHD inte förekommer hos flickor. Hos många flickor och kvinnor är ADHD olyckligtvis ett dolt tillstånd som ofta förblir odiagnostiserat.


Myt: ”Det är troligen all skräpmat som mitt barn äter eller något annat miljöproblem som orsakar ADHD.” Fakta: Speciella dieter och begränsning av livsmedelstillsatser förhindrar inte ADHD. Däremot är det alltid bra att hålla den totala allmänhälsan, inklusive motion, vila och näring, under uppsikt när det gäller att behandla symtomen på ADHD.


Myt: ”Om föräldrarna uppfostrade sina barn så som de gjorde förr i tiden, skulle barnen inte få detta störande och dåliga uppförande.” Fakta: Forskning har visat att uppfostran och disciplin inte orsakar ADHD. Liksom vid diabetes och andra störningar kan dock föräldrarnas engagemang i behandlingen (strategier för hantering av beteenden och/eller läkemedel) hjälpa till att få bukt med ADHD-symtomen.


Myt: ”Det är helt omöjligt att hon har ADHD! Hon har inga problem med att koncentrera sig på det hon vill göra, som att spela dataspel.” Fakta: Personer som ibland kan koncentrera sig kan ändå ha ADHD. Personer med ADHD har periodvis svårt att utföra de flesta uppgifter, men de (liksom många andra människor) kan koncentrera sig på sådant som intresserar dem och sådant som de tycker är roligt, som dataspel.


Myt: ”Eftersom barn med ADHD inte är lika smarta som sina kamrater, måste de oftast placeras i specialklasser.” Fakta: ADHD påverkar inte den intellektuella förmågan. Barn med ADHD är lika smarta som vilket annat barn som helst. Men på grund av sina symtom kanske många barn med ADHD inte gör lika bra ifrån sig i skolan som sina klasskamrater som inte har ADHD. Många som har ADHD har även inlärningssvårigheter, som man tar itu med genom att använda speciella stödåtgärder. De flesta barn med ADHD kan klara sig i vanliga klassrum med hjälp av föräldrar och lärare som använder tekniker, såsom positiv förstärkning, organisations- och studietekniker, samt stimulerande instruktionshjälpmedel.


Myt: ”Det är enkelt. När du väl har börjat ta läkemedlen, så blir du bra.” Fakta: Även om det inte finns någon behandling som botar ADHD, hjälper behandlingsprogram, som omfattar medicinering och/eller stödåtgärder för beteendehantering, till att hantera symtomen. Flera årtiondens forskning visar att hos omkring 70 procent av dem som har ADHD förbättrar stimulerande läkemedel många av ADHD-symtomen. Stimulerande läkemedel stimulerar de delar av hjärnan som hjälper till att öka fokus och förmågan att kontrollera sitt beteende. Andra effektiva behandlingar som kan kombineras med medicinering, eller användas var för sig, omfattar tekniker för beteendehantering och klassrumsåtgärder.


Myt: ”Det är bara en fas. Han kommer att växa ifrån detta.” Fakta: Barn med ADHD kan i vissa fall växa ifrån det. Omkring 70 procent av barnen med funktionshindret kommer att fortsätta att ha ADHD-symtom under ungdomen, och en del av dem kommer även att ha funktionsnedsättande symtom in i vuxen ålder. Hyperaktiva symtom tycks avta när barnen växer upp. Uppmärksamhetsproblem kvarstår dock ofta in i vuxen ålder. Vuxna med ADHD tycker oftast att deras symtom gradvis avtar efterhand som de blir äldre eller blir mindre besvärande eftersom de lär sig effektiva sätt att hantera dem.


Myt: ”Jag kan inte ha ADHD. Jag är inte hyperaktiv.” Fakta: Hyperaktivitet är ett symtom som endast en del ADHD-patienter drabbas av. Det finns tre subtyper av ADHD: övervägande hyperaktiv-impulsiv, övervägande ouppmärksam och kombinerad typ. 

 
 
Ida

Ida

13 december 2010 21:43

Hej. Söt blogg

http://www.idaahforever.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

http://kickan90.bloggplatsen.se/

14 december 2010 18:29

tyvärr så har folk lättare att ha fördommar än fakta :/ (fin blogg) :)

 
Ingen bild

Anna

14 december 2010 19:14

håller med föregående. Du kopierar fakta som finns på nätet skulle önska att du beskrev det mer efter dina svårigheter. Det finns ingen mall att följa när det gäller Adhd. Det som står på nätet är en sammanställning av alla symtom som documenterats om diagnosen inte något som gäller för alla. Varje människa som drabbats har egna svårigheter och olika på alla sätt. Kan du inte skriva om din egen bild av hur det är att ha dessa hinder? Vore jätte intressant att höra din egen tolkning av diagnosen. Kram. :)

 
Anita

Anita

14 december 2010 20:12

Jag tackar för infon, mycket läsvärd.

http://anitas.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av åsa - 19 september 2013 20:57

   I’ll live for you, I’ll breathe for youI’ll be for you I can hear above the noiseThere is something on the windAnd behind your eyes I can see the pain I am not a shallow seaI run deeper than you thinkAnd I will not leave ...

Av åsa - 19 september 2013 20:44

   

Av åsa - 27 augusti 2013 20:32


 

Av åsa - 27 augusti 2013 18:52


ja det var verkligen inte igår jag var inne å skrev.... mycket har hänt...lite klokare...NOOOTTT...lite äldre...lite visare...mer livsglädje..... JAAAAA...... ska nu försöka börja skriva igen...vet bara inte vart jag börjar... 26 kg mindre......

Av åsa - 12 april 2012 18:23

 ställer mig på vågen å inser att 16,5 kg!!!!!!!!!!!!!! mindre är jag lyckan är total. jag har för första gången i mitt liv uppnått mina mål #gå ner i vikt #flytta från nynäs #att kunna säga ifrån #att kunna säga positiva saker om mig sjä...

Instagram

 

Fråga åsa

32 besvarade frågor

läsbart


Ovido - Quiz & Flashcards